Zindelijkheid

Zindelijkheidstraining zien we als de verantwoordelijkheid van de ouders. We vragen van de ouders dat ze met het kind concreet op weg gaan om het potje of het toilet te leren gebruiken. De school wil ondersteunen in de klas.

Waarom is het belangrijk dat je kindje zo snel mogelijk zindelijk is?

Voordeel voor alle kindjes:

De juf wil in de klas werken aan de algemene ontwikkeling van alle kindjes. Dit doet ze door met de kinderen te schilderen, te puzzelen, te lezen, ... Maar dit kan de juf niet doen als ze telkens kindjes moet verversen.

Voordeel voor je kindje:

Het is super voor je kind om vooruitgang te maken. Een kind dat zelfstandig dingen kan doen, wint aan zelfvertrouwen. Kijk, ik kan op het potje. Ik word groot. Het hoeft niet uit de klas gehaald te worden om te verluieren en mist dus niet de klasactiviteit.

Voordeel voor de ouders:

Bereken hoeveel je per maand besteedt aan luiers. Dit bedrag kan je uitsparen.

Stappenplan De Wijsneus

1. Inschrijving: info

De directie en de juf vragen of het kindje zindelijk is. Als het kindje niet zindelijk is, vraagt de directie en de juf hoe de ouders en het kindje er momenteel mee bezig zijn.

Zindelijk: Super! Kind ontvangt kaartje met kindje op potje en ballonnetje.

Niet zindelijk:

-Boodschap: Breng je kindje toch naar school voor de algemene ontwikkeling van je kind.

Doe je kindje thuis een luierbroekje aan en geef gewone luiers (of luierbroekjes die open en dicht gaan) mee voor op school samen met vochtige doekjes en een trainingsboekje als reservekledij. Dit broekje blijft in de school voor bij een ongelukje. Noteer de naam van je kind op alles wat je meegeeft, ook op de luiers.

2. De ouders en het kindje ontvangen een verteltas

‘Op het potje’ met pictogrammen van het toiletbezoek op school + voorleesboekje + folder met tips voor de ouders. De tas en het boekje bezorgen de ouders na 1 week terug aan de juf.

-Voorwaarde (tenzij medisch probleem) : De ouders en andere opvoeders van het kindje oefenen thuis intensief op zindelijkheid en volgen de evolutie op. De juf en het kindje oefenen gelijktijdig in de school.

3. Indien geen resultaat

De ouders krijgen een opvolgkaart, waarop ouders en leerkracht aanduiden hoeveel keer er werd verluierd. Indien er problemen zijn, zal de juf een afspraak maken of kan u de juf contacteren.